Производството на кокаин започва да се промъква в Централна Америка, което потенциално го доближава до Съединените щати и създава нов риск за сигурността в региона, съобщава "Ройтерс".

В Гватемала намериха поле с кокаин за първи път през май тази година, след като преди това бе намерен парцел в Хондурас миналата година и още два в Хондурас тази година.

"Ние се стремим да контролираме нашата територия, но е много трудно да изкореним тези действия", коментира Хайме Куинтанила, ръководител на отдела за борба с наркотиците в Хондурас. Четирите открити парцела с кокаин са общо 50 хектара и са нищо в сравнение със 171 000 хектара в Колумбия миналата година.

Хондурас и Гватемала, заедно с Ел Салвадор, са сред най-бедните и най-опустошени от банди държави в Северна и Южна Америка. Масовата миграция от региона към Съединените щати създава и напрежение с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Куинтанила коментира, че полетата за култивирани в Централна Америка, са проучвания от картели, за да проучат възможностите за спестяване на транспортни разходи и да намалят риска от преместване на производството от Колумбия или други големи страни, произвеждащи кокаин като Боливия и Перу.

"Това ще продължи", обяснява служител от гватемалската полиция и допълва, че откриването на полета в Гватемала е трудно, където някои планински райони едва са картографирани.

Анонимен сигнал и 10-часов преход през гватемалската джунгла, са били нужни на полицията да открие 75 000 растения кока през май на по-малко от хектар земя в район, известен като Алта Верапаз.

Правителството на Гватемала отказва коментар за находките от кока, отказват и посолствата на САЩ в Хондурас, Гватемала и Ел Салвадор.

Алта Верапаз е горещ и влажен регион пресечен от планини с височина до 2500 метра, подобно на Андите в частта им в басейна на Амазонка, където култивацията на кока е най-разпространена.

В Хондурас и Гватемала липсват средства, измъчвани са от корупция и са с малък опит в проследяването на кокаин, като големите недостъпни терени земя в двете страни са идеални за трафикантите на наркотици, търсещи нови места и скривалища.

"Колумбия има екипи, които се движат из страната ... и закони за ограничаване на вноса и комерсиализирането на химически прекурсори, необходими за преобразуването на листата от кока в кокаин. В Хондурас нямат нищо от това", коментира Джеймс Баргент, анализатор в "Криминал Инсайт", фондация, която анализира организираната престъпност.