Учени потвърдиха за първи път наличието на вода върху осветената от Слънцето част на Луната, съобщи американската космическа агенция NASA. Това означава, че вода има върху цялата лунна повърхност, а не само на сенчестите места.

Стратосферната обсерватория за инфрачервена астрономия на NASA - SOFIA, е установила наличие на водни молекули в кратера Клавиус - един от най-големите лунни кратери, който дори е видим с просто око от Земята. Той е разположен в южното полукълбо на Луната. При предишни наблюдения на лунната повърхност беше засечен водород, но досега на учените не се удаваше да разграничат водата от сродното химично съединение хидроксил (OH).

Новите изследвания показват концентрация на водата от 100 до 412 части на милион, което е аналогично на бутилка вода от 12 унции в кубически метър почва.

"Имахме индикации, че H2O - познатата ни вода, може да присъства на осветената от Слънцето страна на Луната ", посочва Пол Херц, директор на отдела по астрофизика в дирекцията на научната мисия в централата на NASA във Вашингтон.

"Сега знаем, че е там. Това откритие е оспорва нашето разбиране за лунната повърхност и повдига интригуващи въпроси за ресурси, които са важни за изследването на дълбокия космос." - допълва ученият.

За сравнение - в пустинята Сахара има 100 пъти повече вода от количеството, засечено от SOFIA в лунната почва. Въпреки малкото количество обаче откритието повдига нови въпроси за образуването на водата и как тя се е задържала върху суровата, лишена от атмосфера повърхност на Луната.

Водата е ценен ресурс в дълбокия космос и ключова съставка на живота, какъвто го познаваме. Остава да се определи дали намерената вода SOFIA е достъпна за използване като ресурс.

В рамките на програмата Artemis екипът на американската космическа агенция с нетърпение очаква да научи всичко, което науката може да установи да наличието на вода на лунната повърхност, преди да изпрати първата жена в рамките на следващия си екипаж мъж на Луната през 2024 г., посочват от NASA.

Агенцията планира да установи трайно човешко присъствие там до края на десетилетието.

https://youtu.be/U70y8ypCbyA