Система с най-малко пет екзопланети беше открита от изследователи-доброволци в рамките на проекта Exoplanet Explorers, съобщи американската космическа агенция NASA.

Проектът е част от онлайн платформата Zooniverse, която работи с данни от телескопа на NASA "Кеплер".

Това е първата система с множество екзопланети, открита чрез краудсорсинг - привличане на голям брой доброволци, които може да са както учени професионалисти, така и любители. Очаква се откритието да бъде публикувано в "The Astronomical Journal".

Хиляди изследователи започнаха работа по данните на "Кеплер" през 2017 г., когато започна проектът Exoplanet Explorers. Той е част от програмата Stargazing Live (Живот в съзерцаване на звездите) на Australia Broadcasting Corporation (ABC).

Снимка 333875

Източник: NASA

През последната нощ на тридневната програма изследователите обявиха, че са открили система с четири планети. След това беше установено, че системата, обозначена като K2-138, има пет планети, дори вероятно шест, както може да се предположи въз основа на най-новите данни.

Междувременно друг масив от данни на "Кеплер" от 2017 г. беше предоставен за проучвания на доброволците (известни още като "граждански учени") в рамките на Exoplanet Explorers. По-голямата част от информацията все още не е проучена от астрономите, търсещи нови планети.