Висш представител на НАТО определи разгръщането на натовски сили в Полша и други източни съюзници като "съразмерно и обмислена стъпка" в отговор на руските военни действия в региона, съобщава "Франс прес".

Заместник-генералният секретар на НАТО Роуз Готемьолер изтъкна пред балтийската агенция BNS, че разполагането на американски войници в Полша е отговор на това, което Москва прави.

Вчера в Полша пристигнаха американски войници и бойна техника като част от едно от най-голeмите дислоцирания на въоръжени сили на САЩ в Европа от края на Студената война. Русия определи действията като заплаха и се закани да отговори.

"Искам да подчертая, че това е съразмерно и обмислена стъпка", добави Готемьолер, имайки предвид разполагането на 3 500 военнослужещи, 87 танка и 144 бойни машини на пехотата "Брадли".

Над 80 американски танка и повече от 3000 американски войници пристигат в Полша

Над 80 американски танка и повече от 3000 американски войници пристигат в Полша

Обама успокоява евросъюзниците си заради Русия

"Това е важна стъпка, но тя означава сдържане и отбрана",добави тя.

Мисията "Атлантическа решимост" също включва разгръщане на американски сили в Естония, Латвия, Литва, Румъния, България и Унгария на ротационен принцип, отбелязва осведомителната агенция.

Миналата година Москва разположи ракетни комплекси "Искандер" в Калининград и провежда често военни учения в балтийския регион в отговор на действията на НАТО.

Представителят на НАТО добави, че тя вижда "легитимни възможности за бъдещ диалог" между НАТО и Русия, но поясни, че западният алианс трябва да бъде прозорлив за намаляване на риска на източния фланг.