Заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана заяви в петък, че има интензивна геополитическа конкуренция в Черноморския регион и добави, че алиансът, заедно със своите партньори, предприема мерки за възпиране, отбрана и устойчивост, съобщава румънската медия "Агепрес".

"Всички сме загрижени за положението и агресивната позиция на Русия в и около Украйна. Ние предприемаме стъпки за смекчаване и възпиране на това. Ние също така разглеждаме партньорството на НАТО със страни като Украйна, Грузия, Молдова. Това са важни партньорства за нас".

"Ние разглеждаме отблизо и Западните Балкани и нашите външни министри в Рига преди няколко дни разгледаха тези въпроси, а също така разглеждаме и Черноморския регион, който се превърна в място на интензивна геополитическа конкуренция и предприемаме активни действия и стъпки за осигуряване на възпиране, отбрана и устойчивост в региона, в трите съюзника в НАТО - Румъния, България и Турция - но също и с нашите близки партньори - Украйна и Грузия - работим усилено заедно, за да поддържаме Черноморския регион безопасен, отворен за свободата на навигацията, място, където идеите и бизнесът процъфтяват, без да бъдат блокирани от геополитическо напрежение".

Блинкън и Столтенберг обсъдиха Русия и Украйна

Блинкън и Столтенберг обсъдиха Русия и Украйна

След разговора Байдън - Путин

Заместник-генералният секретар на НАТО добави, че "силно, демократично и устойчиво общество" е "първата линия на отбрана" в контекста на настоящите предизвикателства.

"Йенс Столтенберг каза вчера, че авторитарните сили открито подкопават глобалните правила, за да увеличат своята сила и влияние". 

"Пандемията, която ни вълнува толкова много и което оказва толкова голям натиск върху нашите общества, хора и институции - пандемията е само един елемент от този трансформиращ коктейл, израз на обратите на човешката история и еволюция. Силното и устойчиво общество е първата линия на защита. Армията, сигурността, НАТО и ЕС са много важни, но първата линия на отбрана е представена от силно, демократично, устойчиво общество и трябва да имаме това предвид", каза той.

Джоана подчерта важността от приспособяването към "сложен и важен период" от човешката история, като отбеляза, че от самото си създаване НАТО непрекъснато се приспособява към постоянно променящата се стратегическа среда.

Той обърна внимание и на мащаба и скоростта на технологичната революция, обсъждайки изкуствения интелект, големите данни, биотехнологиите, новите материали. 

Русия: Западните действия с Украйна създават риск от мащабен конфликт в Европа

Русия: Западните действия с Украйна създават риск от мащабен конфликт в Европа

Отношенията със Запада продължават да се влошават и са стигнали до критична точка