Военните министри на страните членки на НАТО ще обсъдят укрепване на присъствието на алианса в района на Черно море. Това заяви генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг, цитиран от ТАСС.

"Ще оценим напредъка в плановете за по-голямо присъствие на НАТО в източната част на нашия съюз и също в региона на Черно море", каза Столтенберг в началото на среща на военните министри на алианса.

"И ще обсъдим последните военни действия на Русия по границите ни. Русия продължава с военното си поведение в близост до границите ни", добави Столтенберг.

Той също изрази недоволството си от разполагането на руски ракетни системи "Искандер" в Калининград и прекратяването на договора за утилизация на плутоний за военни цели със САЩ.

Иначе шефът на организация увери, че НАТО планира по-конструктивни отношения с Москва.

"Продължаваме да се стремим към по-голямо сътрудничество и по-конструктивни отношения с Русия", каза той и добави, че няма противоречие между диалог и силна отбрана.

"Сега сме в диалог с Русия как да следваме различни предложения, различните идеи за създаване на по-голям предсказуемост, по-голяма прозрачност и създаване на механизми за намаляване на риска, готови сме да свикаме нова среща на Съвета Русия-НАТО", изтъкна той.