Външните министри от НАТО се споразумяха за възстановяването на връзките на високо равнище с Русия, които бяха прекратени миналата година.

Това е заявил външният министър на Словакия Мирослав Лайчек, цитиран от Ройтерс.

„Имаме споразумение. Възстановяваме диалога НАТО-Русия възможно най-скоро, след заседанието през април", е заявил словашкият министър.

Спор между съюзниците от НАТО предизвика това предложение, което някои страни членки на Алианса, начело с Литва, не приеха.

Това повдигна съмненията, че въпросът може да не бъде разрешен до заседанието на НАТО през април.

Повечето външни министри, присъстващи на срещата, белязана от дебюта на американския държавен секретар Хилари Клинтън, се съгласиха, че е дошло време да се възстановят нормалните връзки с Москва - седем месеца след руската инвазия в Грузия, предаде АП.

„Време е да продължим напред, не да чакаме на едно място с илюзията че нещата ще се променят от само себе си", е заявила Клинтън пред външните министри на страните от НАТО по време на срещата им в Брюксел.

Според Литва решението изисква по-обширна дискусия и трябва да бъде взето на срещата на НАТО през април във Франция.

На заседанието тогава ще присъства и американският президент Барак Обама.

Припомняме, САЩ подкрепя присъединяването на Грузия в НАТО, както и Украйна, и последователно изискваше Русия да промени такта си, преди отношенията да бъдат възстановени.

НАТО и Москва възобновиха неформалните си разговори през декември. Според дипломати от Алианса първата официална среща на ниво министри може да бъде проведена през април.