НАТО ще притисне съюзниците да допринесат за най-голямото струпване на въоръжени сили до руските граници от Студената война насам, съобщава Ройтерс.

Военните министри на страните членки трябва да потвърдят обещанието на лидерите на НАТО от юли за изпращането на сили в балтийските държави и Източна Полша в началото на следващата година.

САЩ се надяват да обвържат Европа с ангажименти за запълването на четири батальона с 4 хиляди войници като част от отговора на НАТО срещу руската анексия на Крим.

Франция, Дания, Италия и други съюзници се очаква да се присъединят към водените от САЩ, Германия, Великобритания и Канада четири батальона, които ще бъдат разположени в Полша, Литва, Естония и Латвия. Батальоните ще бъдат снабдени с танкове, безпилотни самолети и друга бойна техника.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че ангажиментът ще бъде "ясна демонстрация на нашета трансатлантическа връзка". Дипломати обявиха, че ще изпратят сигнал на кандидата на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп, който се оплаква, че европейските съюзници не плащат достатъчно в алианса.

Батальоните ще бъдат подкрепени от сили за бързо реагиране с 40 хиляди военнослужещи на НАТО при всеки потенциален конфликт.

Стратегията е част от новия план за сдържане, който в крайна сметка може да обедини противоракетна отбрана, въздушни патрули и киберотбрана.

Обаче алиансът все още има затруднения за приемането на подобна стратегия в района на Черно море. Според турския президент Реджеп Ердоган акваторията се е превърнала в "руско езеро" заради засиленото военно присъствие на Москва.

Скоро се очаква Румъния, България и Турция да излязат с план за увеличаване на военноморското и въздушно присъствие в района, както и мултинационална бригада на НАТО в Румъния, отбелязва Ройтерс.