Шефът на НАТО Йенс Столтенберг в неделя приветства споразумението за споделяне на власттс, постигнато между политическите съперници в Афганистан и ги призова да работят в синхрон за траен мир.

Споразумението беше подписано от президента Ашраф Гани и неговия съперник Абдула Абдула за прекратяване политическата криза в страната.

Афганистан освобождава 100 талибани от затворите

Афганистан освобождава 100 талибани от затворите

Групировката все още не е потвърдила

"Приветствам решението, взето от политическите лидери в Афганистан да разрешат различията си и да обединят усилията си за формиране на приобщаващо правителство", се казва в изявление на Столтенберг.

Сделката идва докато Афганистан се бори и срещу пандемията COVID-19 и нарастващото насилие, което уби десетки при брутални атаки миналата седмица.

"В разгара на пандемията COVID-19 и продължаващото насилие на талибаните срещу техните афганистанци е по-важно от всякога всички афганистански лидери да се обединят и да работят за траен мир в Афганистан", каза Столтенберг.

В Афганистан договориха споделено правителство

В Афганистан договориха споделено правителство

Ашраф Гани и съперникът му Абдула Абдула подписаха споразумение за споделяне на властта

"Всички страни трябва да се възползват от тази безпрецедентна възможност за мир."

Съгласно споразумението Абдула ще води бъдещи мирни преговори с талибаните, които вече подписаха знаково споразумение с Вашингтон, за да проправят пътя за изтеглянето на чуждестранни сили, включително и мисията за обучение на НАТО, от Афганистан.

НАТО приключи бойните действия в страната в края на 2014 г., но все още има 16-хилядна мисия за обучение, съветване и подкрепа на местните сили.