Афганистан освободи 100 талибани от затворите в сряда, като заяви, че те са част от общо 5000 задържани, които са били освободени по силата на споразумението между бунтовници и САЩ, предаде АФП.

100-те са освободени от базата в Баграм, близо до столицата Кабул.

Талибаните обаче не потвърждават новината, тъй като тече проверка.

Сделката между САЩ и талибаните, подписана през февруари, също така предвижда талибаните да освободят 1000 държавни служители, които държат като заложници.

Талибаните предупреждават САЩ: Споразумението е пред провал

Талибаните предупреждават САЩ: Споразумението е пред провал

Обвиняват САЩ и Кабул в нарушения

Междувременно, през последните дни Вашингтон изрази своето недоволство от политическите сътресения в Кабул, тъй като президентът Ашраф Гани и неговият съперник на президентските избори през миналата година спорят за споделяне на властта на фона на обвиненията в измами.

По-рано тази седмица Бюрото на Държавния департамент на САЩ по въпросите на Южна и Централна Азия разпространи рязко изявление, изразяващо разочарование от продължаващото политическо сътресение в Кабул.

Страната в момента се бори и с разпространението на коронавирус.

Афганистан наложи мерки за ограничаване на движението в няколко града, за да ограничи разпространението на новия вирус и засега е регистрирал 444 потвърдени случая и 14 смъртни случая.

Междувременно атаките на талибаните продължават.

Най-малко седем афганистански цивилни бяха убити, когато талибаните нападнаха силите за сигурност в северна провинция Балх, съобщиха местните представители в сряда.

Поредни атаки на талибаните в Афганистан, въпреки мирните преговори

Поредни атаки на талибаните в Афганистан, въпреки мирните преговори

Десетки убити и ранени полицаи и военни

Въстаниците са отвлекли цивилните във вторник следобед в района на Шолгара и по-късно ги убили, според местния полицейски началник Сайед Ариф Иккали.

Няма незабавно потвърждение от талибаните, че те стоят зад атентата в Балх.

В южната провинция Кандахар три деца бяха убити, а петима бяха тежко ранени.

Талибаните обвиниха американските сили за нападението, а говорител на талибаните Кари Юсуф Ахмади заяви, че децата са убити при нападение с дрон. Въпреки това САЩ отрекоха всякаква употреба на оръжие в района.