Талибаните са убили при две атаки в неделя десетки афганистански полицаи и проправителствени бойци, заявиха служители в понеделник.

При един от инцидентите в неделя вечерта бунтовниците са убили най-малко шестима войници и 13 полицаи и проправителствени бойци в близост до сградата на полицейския щаб в североизточната провинция Тахар, заяви за АФП говорителят на провинциалната полиция Халил Асир.

По това време в сградата се провеждало сватбено тържество.

Мохамад Азам Афзали, член на провинциалния съвет на Тахар, даде малко по-нисък  брой, като призна, че полицията и проправителствените милиционери са дали жертви в боевете, продължили най-малко седем часа.

Талибаните не са коментирали веднага.

Междувременно при нападение на талибан срещу армейски аванпост в южната провинция Забул в неделя вечерта са загинаха най-малко шестима войници, се казва в съобщение на министерството на отбраната.

Четирима души също бяха ранени.

Никой не е поел отговорност тази атака.

Последното кръвопролитие идва по време на дипломатическите усилия за започване на разговори между афганистанското правителство и талибаните.

Афганистан обяви екипа, който преговаря с талибаните

Афганистан обяви екипа, който преговаря с талибаните

Той включва политици, бивши служители и представители на гражданското общество

Бунтовниците се съгласиха да преговарят с правителството по споразумение със САЩ, подписано в Доха миналия месец, но диалогът бе провален от спор за размяна на затворници, а талибаните също мърморят за състава на преговорния екип на Кабул.

Разговорите трябваше да започнат в Осло на 10 март. Сега не е ясно кога могат да започнат.

Кабул дори обяви екипа, който ще преговаря с талибаните, като в неговия състав има и жени.

В началото на март стана ясно, че пускат талибаните от затворите в Афганистан.

Това стана възможно, след като Гани подписа нарочен указ.

Сделката е част от американския план за изтегляне от Средна Азия.