Френският президент Франсоа Оланд подаде своя глас на първия тур на местните избори в страната. Очаква се крайнодесният „Национален фронт” да се възползва от нарастващия страх след терористичните атаки в Париж, съобщават световни агенции.

Оланд гласува рано тази сутрин в град Тюле в централната част на страната, съобщават от Елисейския дворец.

Социологическите проучвания показват, че „Националният фронт” на Марин льо Пен ще получи най-много подкрепа – близо 30%. Консервативният Съюз за народно движение на бившия държавен глава Никола Саркози и коалиционните им партньори са с 1% зад тях, докато социалистите на Оланд получават подкрепа от 23%.

Нарасналият рейтинг на Оланд след атаките на 13 ноември, при които загинаха 130 души, не донесе повече подкрепа за партията му. Обаче на Льо Пен партията засили позициите си заради терористичните атаки, призовавайки за ограничаване на миграцията и засилване на сигурността в страната.

Докато „Националният фронт” се очаква да се представи добре на изборите, в миналото партията винаги е имала проблеми с вземането на ключови градове и регионални парламенти, защото в много от тях има балотаж и се решава на втория тур. На 13 декември, когато е балотажът, социалистите и дясноцентристите могат да създадат коалиция, за да спрат крайнодесния „Национален фронт”.

Повече от 44,6 милиона души имат право на глас. Изборите се провеждат при изключително засилени мерки за сигурност.

Това са последните големи избори преди президентския вот през 2017 година.

Освен тероризмът, ключови точки в предизборната кампания бяха проблемите с високата безработица, слабото икономическо представяне на страната, високия правителствен дълг и забавеното прокарване на реформи.

Изборите се провеждат, след като Франция прие промени по-рано тази година да бъде разделена на 13 региона, а не на 22 както беше преди промените.

Очаква се „Националният фронт” да спечели първите си регионални места.