Руският опозиционер Алексей Навални реагира с остра критика на решението на Google и Apple да блокират приложението за "Умно гласуване", създадено от неговия екип. Той обвини двете IT-компании в страхливост, съобщи Дойче веле.

В свои публикации в социалните мрежи политикът изрази удивлението си от това "колко покорно всемогъщият Big Tech се е превърнал" в помощник на руския президент Владимир Путин при фалшифицирането на резултатите от парламентарните избори.

В навечерието на вота в Русия Apple и Google, по искане на руските власти, блокираха достъпа до приложението "Навални" с функция "Умно гласуване". По-късно и Google Docs направи недостъпни файловете с препоръки за "Умно гласуване" по настояване на държавния надзорен орган Роскомнадзор, а видеопорталът YouTube блокира два видеоматериала с имената на предложени от Навални кандидати.

Google и Apple "клекнаха" пред Кремъл, премахнаха приложението на Навални

Google и Apple "клекнаха" пред Кремъл, премахнаха приложението на Навални

Приложението призоваваше за тактическо гласуване срещу "Единна Русия"

"Едно от предизвикателствата на новото време е в това, че сега лъжепророците идват при нас не в овчи кожи, а в суичъри и развлечени дънки. На фона на огромни екрани ни казват "make the world a better place", но отвътре са лъжци и лицемери.", пише Навални.

Същевременно той изразява увереност, че повечето от работещите в Google и Apple са "честни и добри хора", и ги призовава да "не се примиряват със страхливостта на своите шефове".

В отделни свои публикации Алексей Навални пише, че е "страшно огорчен и разочарован" от основателя на месинджъра Telegram Павел Дуров, когото по думите му не е очаквал да види "в списъка на "путиновите блокировачи". Политикът напомня как само преди няколко години е говорил на митинг срещу блокирането на Telegram в Русия и подчертава, че отново би го направил.

Навални: Битката за Русия е дълга

Навални: Битката за Русия е дълга

След изборите, спечелени от управляващите

"Това, че някой предава принципите си, не означава, че ние трябва да се усъмним в нашите" - категоричен е Навални.

Преди изборите в Русия Telegram блокира бот, показващ списък с препоръчаните за "Умно гласуване" кандидати по избирателни райони. Павел Дуров обясни блокирането с "традицията за ден на размисъл", макар че при гласуване, продължаващо повече от ден, това не важи.