Засегнатият от наводнения Иран евакуира още градове и села. Метеоролозите предупреждават за още дъжд, информира Би Би Си.

Очакват се големи наводнения в югозападни провинции. Представители на властите съобщиха, че ще източат язовири, които са препълнени. Жените и децата са евакуирани на безопасни места, докато мъжете са помолени да останат и да помогнат на властите.

Снимка 416584

Източник: архив ЕПА

През последните седмици голяма част от Иран беше наводнена. Около 70 души са загинали при наводненията.

Градове като Сусенгерд, където живеят около 50 000 души, са пред риск. Днес градът ще бъде евакуиран заедно с още други пет населени места в провинция Хузестан.

На 19 март в Иран започнаха проливни дъждове, които засегнаха 1900 населени места. Хиляди пътища, мостове и сгради са унищожени.

До момента 86 000 души са получили подслон.

Организациите за хуманитарна помощ не могат да се справят с мащаба на кризата, а иранският бюджет е под натиск заради санкциите на САЩ.

Снимка 416585

Източник: архив ЕПА

Експерти по околната среда вярват, че обезлесяването е една от основните причини за наводненията в Иран през последните години.

Междувременно "Джерусалим пост" пише, че Ирак е затворил контролно-пропускателен пункт на границата с Иран заради наводненията.