Базираните в Азия и Близкия изток авиолинии продължават да доминират в списъка на най-безопасните самолетни компании в света през 2016 година.

Това показва проучване на Германския център за оценка на авиационните катастрофи (JACDEC), проведено за списание Aero International, съобщава ДПА.

Информацията ще бъде публикувана на 18 януари.

Най-безопасната компания е базираният в Хонконг превозвач Cathay Pacific. Тя е следвана от Air New Zealand (2), Hainan Airlines (3) и Qatar Airways (4). Петото място се заема от холандския авиопревозвач KLM.

От шесто до дванадесето място съответно се заемат от тайванската компания Eva Air, Emirates от Обединените арабски емирства (ОАЕ), Etihad Airways от ОАЕ, Qantas от Австралия, две от Япония - Japan Airlines и All Nippon Airways и германската Lufthansa.

Въпреки че самолети на 60-те най-големи компании са били въвлечени в инциденти, няма нито един регистриран смъртен случай през 2016 година.

Според германския център и Холандската мрежа за авиационна безопасност (ASN) под 330 души са загинали при самолетни катастрофи през изминалата година.

325 загинали при 19 самолетни катастрофи през 2016 г.

325 загинали при 19 самолетни катастрофи през 2016 г.

Въздушният транспорт е станал по-безопасен