Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн нареди блокада на най-големия град в страната Окланд след откриването на три нови местни случая на Covid-19, съобщава БиБиСи.

Мерките ще продължат три дни и изискват жителите да си останат вкъщи. Ардърн коментира, че страната действа "твърдо и рано", след като случаите са идентифицирани.

Нова Зеландия, с население от пет милиона, е регистрирала малко над 2300 случая на Covid и 25 смъртни случая. Мерките в Окланд изискват от 1,7 милиона жители да останат по домовете си, с изключение на основно пазаруване и работа. Училищата и несъществените магазини ще бъдат затворени.

Ардерн заяви, че три дни трябва да позволят на правителството да получи повече информация и да извърши повече тестове, а също така ще помогне да се определи дали е имало предаване в общността.

Останалата част от страната преминава към по-високо ниво на готовност, като училищата и бизнесът остават отворени, но хората се насърчават да намерят алтернативни начини за работа, ако е възможно.

Три случая бяха обявени по-рано в неделя - майка, баща и дъщеря от Южен Окланд.

Генералният директор на Нова Зеландия по здравеопазване д-р Ашли Блумфийлд заяви, че "работим при предположението, че това е един от новите варианти".

Нова Зеландия може да затвори границите през по-голямата част от годината

Нова Зеландия може да затвори границите през по-голямата част от годината

В същото време здравните власти могат да одобрят ваксина