Границите на Нова Зеландия ще останат затворени през по-голямата част от тази година, докато пандемията от коронавирус продължава да върлува, но държавата ще търси споразумения за пътуване с Австралия и други тихоокеански държави. Това съобщи премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн, цитирана от "Ройтерс".

Нова Зеландия ваксинира цялото население през следващата година

Нова Зеландия ваксинира цялото население през следващата година

Първо служителите на първа линия

В същото време здравните власти могат да одобрят ваксина срещу коронавируса най-рано следващата седмица, каза тя.

"Като се вземат под внимание световните рискове около нас и несигурността около глобалното прилагане на ваксината, ние можем да очакваме нашите граници да бъдат засегнати през по-голямата част от тази година", каза тя на пресконференция.

За да се възобновят пътуванията, властите или трябва да са сигурни, че тези, които са ваксинирани не предават коронавируса на други, което все още не е известно, или достатъчна част от населението трябва да бъде ваксинирана, за да може хората безопасно да влизат в Нова Зеландия.

Но за двете възможности ще отнеме време, каза министър-председателя.

Само 60 случая на коронавирус в 5-милионна Нова Зеландия – каква е рецептата?

Само 60 случая на коронавирус в 5-милионна Нова Зеландия – каква е рецептата?

Нормален живот, но без чужди туристи...

В същото време ние ще продължим търсим коридори за пътуване с Австралия и държавите в Тихия океан, но останалата част от света представлява твърде голям риск за нашето здраве и нашата икономика, за да се поема този риск на този етап, поясни Ардърн.

Австралия затвори границата за пристигащи от Нова Зеландия за 72 часа, след като жена с коронавирус се завърна на 30 декември. Тя е била с щама от ЮАР след две седмици задължителна карантина.

Ардърн каза още, че регулаторът Medsafe работи по издаване на разрешение за използване на ваксината на Pfizer/ BioNTech.

Първите ваксини се очакват да пристигнат в Нова Зеландия до края на първото тримесечие, но правителството иска всичко да е подготвено в случай, че бъдат доставени по-рано.

Нова Зеландия регистрира 2 нови случая на коронавирус в местата за поставяне под карантина и нито един нов случай, който да се е разпространил сред населението. В изолираната страна има 65 активни случая, общо потвърдените случаи са 1934, а 25 души са починали.