Най-известният в Испания съдия Балтазар Гарсон може да застане на подсъдимата скамейка-

Според информации от Испания, на които се позовава БиБиСи, той може да бъде обвинен в превишаване на правомощията си.

През октомври 2008 година Гарсон започна разследване на дейността на режима на генерал Франко. Разследването обхваща 40-годишен период.
Процесът предизвика недоволството както на прокурори, така и на други съдии. Няколко месеца по-късно в резултат на натиска на юристи и консервативни политици Гарсон беше принуден да прекрати разследването

Балтазар Гарсон е известен със своите разследвания и процеси срещу бивши управляващи и известни фигури като Аугусто Пиночет, Осама бен Ладен, както и срещу заподозрени за връзки с руската мафия и ЕТА.

Гарсон обвинява Франко за смъртта на над 100 000 политически противници по време на гражданската война и при последвалия режим.

Магистратът инициира идентифициране на над 100-те хиляди жертви на франкистките репресии, чиито останки са положени в стотици общи гробове в цялата страна. Около половината от тях, според историците, са били разстреляни без съд и присъда в годините, последвали победата на националистите в Испания.
Съдията Балтасар Гарсон разреши да се ексхумират останките на световно известния поет и драматург Федерико Гарсия Лорка, също разстрелян от франкистите.

Според информация на БиБиСи дело против Гарсон е възбудено по жалба, подадена от представителите на движението „Чисти ръце". Според авторите на жалбата съдията е превишил правомощията си при разследване на случаите.

Според обвинителите на Гарсон, той е пренебрегнал амнистията, дадена след смъртта на Франко през 1975 г. за престъпления от времето на гражданската война.

Ако Гарсон бъде признат за виновен за злоупотреба с власт, това може да сложи край на кариерата му.