Най-малко 10 египетски войници са били убити, включително полковник, и още най-малко 16 са били ранени при две самоубийствени атаки срещу военни контролно-пропускателни пунктове в северната част на Синайския полуостров в Египет, съобщават източници от местните сили за сигурност, цитирани от "Ройтерс".

Две превозни средства са били взривени, докато са преминавали през две КПП-та, намиращи се близо едно до друго на път близо до граничния град Рафах, уточняват източниците.

Засега никоя групировка не е поела отговорност за нападенията.

Армията уточни в изявление по-късно, че при атаките са загинали и ранени общо 26 войници, но не представиха точна разбивка. Допълва се обаче, че силите за сигурност са ликвидирали 40 екстремисти и са унищожили шест от техните превозни средства след атаката.

"Силите за сигурност в Северен Синай успяха да предотвратят терористична атака срещу някои КПП-та южно от Рафах", уточняват силите за сигурност.

Египет се бори с бунт на ислямисти, начело на който е ДАЕШ ("Ислямска държава") в скалистия и слабо населен Северен Синай, където стотици войници и полицаи бяха убити от 2013 г. насам, когато военните свалиха от власт ислямисткия президент Мохамед Мурси след масови протести.