Най-малко 100 души са загинали при внезапно наводнение в провинция Паруан в северната част на Афганистан, съобщава БиБиСи.

Наводнението, причинено от проливни дъждове, удари град Чарикар рано в сряда сутринта, докато хората все още спят. Освен жертвите, министерството за управление на бедствия в Афганистан заяви, че десетки са ранени и близо 500 къщи са разрушени.

Докато спасителните дейности продължават, властите коментират, че броят на загиналите може да продължи да нараства.

Говорителят на провинцията Вахиеда Шакар заяви, че има децата сред жертвите. Репортери в района допълват, че много семейства съобщават за липсващи роднини и на много места хората вадят тела от руините.

Афганистанският президент Ашраф Гани нареди да се оказва спешна помощ на жертвите, се казва в изявление на президентския дворец.

Много оцелели се нуждаят от храна и подслон. Министерството на управление на бедствията заяви, че внезапни наводнения са отчетени и в няколко други провинции.

В северните и източните части на Афганистан често се наблюдават обилни валежи през летните месеци, което води до наводнения. По-рано този месец 16 души, предимно деца, загинаха, когато внезапно наводнение премина през село в източната провинция Нангархар.