Експлозия е станала в една от джамиите в Афганистан, по-конкретно в покрайнините на столицата Кабул, съобщават местните медии, цитирани от световните информационни агенции. 

"Най-малко 12 души души бяха убити и още 15 бяха ранени днес в резултат на експлозия (...) в района Шакардар в провинция Кабул", уточнява местната телевизия TOLO в "Туитър", като сред загиналите е и имамът на джамията.

Вчера най-малко деветима души бяха убити, а други 17 бяха ранени след експлозии на мини в афганистанските провинции Кандахар и Кундуз в първия ден от 72-часовото спиране на огъня.

По-рано талибаните обявиха тридневно примирие по повод настъпването на мюсюлманския празник за прекъсване на поста след края на месеца на пости Рамазан. Те забраниха на бойците си да нахлуват в контролирани от правителството територии. Президентът на Афганистан Ашраф Гани отправи подобен призив към силите за сигурност.

Жертвите на атентата срещу училище в Кабул станаха 58

Жертвите на атентата срещу училище в Кабул станаха 58

Ранените са общи 150 души

Рамазанът, време на строг пост и усилена молитва, през 2021 г. се отпразнува в периода от 12 април до 12 май. На следващия ден настъпи празникът на разговяването "Ид ал-Фитр", по-известен като Курбан Байрам, който се отбелязва в продължение на три дни.

Междувременно САЩ са завършили изтеглянето си от летище Кандахар в южната част на Афганистан, някога втората по големина военна база в страната за американските сили.

Провинция Кандахар е родното място на талибаните и през последните месеци се наблюдават интензивни сблъсъци между възраждащите се екстремисти и афганистанските сили.

Американски въздушни удари бяха предприети от базата през миналата седмица, за да помогнат на афганистанските сили да отблъснат голяма офанзива на талибаните.

Афганистански офицер на летище Кандахар, който е пожелал да остане анонимен, е изтъкнал пред "Франс прес", че правителствените сили ще бъдат застрашени от изтеглянето.

"Сега ще ни бъде много трудно да водим операции", подчерта той и добави: "Нашата авиация не може да лети през нощта, така че нощните операции ще бъдат трудни."

По време на пика си, летището беше втората по големина база за американски и международни войски и първото летище, където американските сили бяха разположени след падането на талибаните през 2001 г. То беше и центърът на най-голямата операция с безпилотни летателни апарати на американските специални сили в Афганистан.