Най-малко 120 души са убити в сражения между подкрепяни от САЩ кюрдски сили и бойци на "Ислямска държава" след атака срещу сирийски затвор, съобщава "Франс прес".

Боевете продължават вече четвърти ден.

По данни на Сирийската обсерватория за правата на човека, базирана във Великобритания, най-малко 77 членове на ИДИЛ и 39 кюрдски бойци, сред които и охранители на затвора и контратерористични части, са загинали при размириците в и извън затвора Гваяран в град Хасаке от началото на атаката в четвъртък.

Десетки загинали при двойно нападение на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак

Десетки загинали при двойно нападение на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак

Елиминирани са 23-ма бойци на ИДИЛ

"Ислямска държава" контролираше части от Сирия и Ирак, докато не беше прогонена от териториите им в периода 2017-2019 г. от свои противници, сред които САЩ, Сирийските демократични сили и иракските сили за сигурност. Групи на ИДИЛ обаче продължават да извършват нападения и в двете страни.

Сирийските демократични сили съобщиха, че са задържали 89 екстремисти в района на затвора, където сблъсъците продължават.

Това е вторият опит на "Ислямска държава" от декември насам да освободи затворници.

"Ислямска държава" се опитва да наложи контрол върху района и отново да съживи своята организация, предупредиха от Сирийските демократични сили.