Най-малко 15 души са загинали след нападението в столицата на Кения Найроби. Държавният департамент на САЩ потвърждава, че американски гражданин е сред загиналите.

Повече от 700 души са спасени от комплекса. Петима нападатели са ликвидирани, а "Аш-Шабаб" твърди, че 47 души са убити, съобщава "Тайм".

Властите са изпратили специални части в хотела, за да се справят с нападателите. Късно вечерта, около осем часа след началото на обсадата, министърът на вътрешните работи Фред Матиангъи обясни, че всички засегнати сгради са осигурени и че силите за сигурност са прочистили района.

"Бих искал да повторя, че ситуацията е под контрол и страната е в безопасност",  коментира министърът.

Въпреки това, повече от час се чуваха изстрели. Някои членове на семейството съобщаваха, че са били в контакт с близки, които все още се крият в комплекса, чакайки да бъдат спасени.

Най-малко трима са загинали, има и заложници в нападението в Найроби
Обновена

Най-малко трима са загинали, има и заложници в нападението в Найроби

Ислямистките екстремисти от Аш-Шабаб са поели отговорност

В сряда сутринта министерството на вътрешните работи на Кения потвърди, че всички сгради са осигурени и че няма допълнителна заплаха за обществото.

"Слава на Бога. Бяхме спасени. Над 50 души в моята група. Няма наранявания. Благодаря на всички за подкрепата и молитвите. Благодарим ви KDF", пише кенийски бизнесмен. KDF е абревиатурата за Кенийските отбранителни сили.

Властите не са посочили точно колко са нападателите, или какво се е случило с тях, въпреки че кадри от охранителните камери, показват най-малко четирима тежко въоръжени мъже, има информация и за ликвидирани петима нападатели.

Полицай, пожелал анонимност, тъй като не е упълномощен да говори с медиите коментира, че те са наблюдавани в ресторанти на долния етаж и в офисите на горния етаж, но "нямаше време да брои мъртвите".

Свидетел на нападението коментира, че е видял пет тела на входа на хотела и хора викащи за помощ и "когато се втурнахме обратно да се опитаме да ги спасим, започнаха да ни обстрелват от горния етаж и да ни притискат ... можехме да видим двама души да стрелят", каза той.

Координираното нападение започна с експлозия, насочена срещу три превозни средства извън банката и самоубийствен атентат в лобито на хотела, който сериозно рани гости, обясни шефът на националната полиция на Кения Джоузеф Бойннет.

Служител от разузнавателна служба в Кения заяви, че страната е в повишена готовност от ноември, с информация за потенциални атаки срещу високопоставени цели в Найроби. 

Въпреки многократните атаки, границата между Кения и Сомалия не успява да задържи екстремистите от "Аш Шабаб", които лесно използват подкупи за преминаване, твърди експертна група на ООН.