Уисдъм, албатросът, който е най-старата известна дива птица в света има пиленце. 70-годишният лайсански албатрос излюпи пилето на 1 февруари в убежище за диви животни в северната част на Тихия океан, съобщи американската служба за риба и дива природа (USFWS).

Лайсанските албатроси обикновено живеят само 12-40 години.

Но Уисдъм е открита за първи път от изследователите през 1956 г. Бащата е партньорът на Уисдъм, Акеакамай, с когото са от 2012 г., обясняват американски представители.

Албатросите обикновено се чифтосват за цял живот, но се смята, че Уисдъм е имала други партньори в миналото, които е надживяла.

Въпреки че Уисдъм излюпи пилето си през февруари, раждането - което се случи в националното убежище за диви животни на атола Мидуей, в малък малък отдалечен остров в северната част на Тихия океан - е съобщено едва тази седмица.

"Уисдъм снесе яйцето си някъде през последните няколко дни на ноември", пише USFWS в своето изявление.

"Скоро след това Уисдъм се върна в морето, за да намери храна и нейната половинка Акеакамай пое мътенето. Родителите албатроси си поделят тези задължения, а след като пилетата се излюпят, споделят задълженията за хранене."

USFWS вярва, че през живота си е имала поне 30 до 36 пилета. Албатросите излюпват само по едно яйце на всеки няколко години.

Убежището за дивата природа на атола Мидуей е дом на най-голямата колония албатроси в света.