Най-влиятелният политик в Полша беше хванат да чете книга за котки по време на заседание на парламента, съобщава АП.

По време на дебата Ярослав Качински, лидер на управляващата партия "Право и справедливост", задълбочено четеше малкия наръчник "Атлас на котките: Диви и домашни".

Депутатите дебатираха редица теми, включително спорни промени в съдебната система, които според консерваторите на Качински са необходими за реформиране на системата, но ЕС пък вярва, че нарушават разделението на властите.

Известно е, че 68-годишният Качински обича котки и от години гледа в жилището си. Той също така помага и на бездомни котки.

Една от котките на политика влезе в новините през миналото лято по време на антиправителствени протести. Черната котка беше снимана да стои на прозореца на жилището на Качински.

Полски медии отбелязват с ирония факта, че книгата за котките, която Качински чете, е публикувана от германското издателство "Аксел Шпрингер", което има силно присъствие на полския медиен пазар. Полският политик призовава за приемане на закон, който да ограничи чуждестранната собственост в медийния сектор, подчертавайки, че силното присъствие на чуждестранни собственици на медии вреди на полските национални интереси.