Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев счита, че в републиката са се появили признаци на „цветна революция”, цитиран от ТАСС.

Всички знаем, че така наречените цветни революции имат различни методи и започват със скалъпени протести, убийства и стремеж към вземане на властта. Тези признаци се появиха в страната ни, каза президентът.

По думите му някои хора искат да проверят силата на държавната власт, възползвайки се от либералните държавни политики и законите на страната.

Назарбаев припомни, че страните, където са извършени „цветни революции”, сега в тях няма държава, няма стабилност, а цари беднотия и престъпност, което създава условия за екстремисти и терористи, а икономиката на тези страни се връща с десетки години назад.

Призовавам всички хора, всички политически и обществени организации да се обединят и да покажат, че ние защитаваме нашия мир, стабилност и дружба между всички казахстанци. Държавата ще предприеме допълнителни мерки срещу тези, които се опитват да подкопаят обществото и страната, закани се държавният глава.

Жълт код за терористична заплаха въведен в Казахстан

Жълт код за терористична заплаха въведен в Казахстан

За срок от 40 дни

В същото време той подчерта, че властите ще предприемат най-жестоките мерки за справяне с екстремистите и терористите.

Престъпниците, извършили серията нападения в град Актобе, Западен Казахстан, са ръководени от чужбина, убеден Назарбаев.

Припомняме, че по-рано бе обявена антитерористична операция, при която в Актобе бяха убити 13 и задържани други 8 радикални ислямисти. Операцията продължава. Издирват се още 7 души.

13 радикални ислямисти убити в Казахстан

13 радикални ислямисти убити в Казахстан

Други седем се издирват