Украинската Централна избирателна комисия отказа регистрация за участие в предсрочните парламентарни избори на опозиционния Блок на Юлия Тимошенко (БЮТ).

На своето заседание за приемане на постановление за регистрация на кандидатите на Блока за Върховната Рада гласуваха 7 члена на комисията при необходими осем. Още 7 члена на комисията са се въздържали, а един е отсъствал, съобщава Би Би Си.

Така членовете на ЦИК от правителствената коалиция отказаха регистрация на всичките 450 кандидата на БЮТ.

Мотив за отказа е разминаването на данни от регистрацията в списъците на кандидатите и тези, които са в техните биографии.
В избирателните списъци не е указано местожителството на кандидатите за депутати, а е посочена единствено административната единица. В биографиите на кандидатите обаче е посочен пълният адрес, пояснява секретарят на ЦИК Татяна Лукаш. По думите й такова несъответствие противоречи на избирателното законодателство.

Блокът на Юлия Тимошенко, заедно с блока „Наша Украйна", се счита за опозиционен по отношение на правителствената коалиция на Виктор Янукович.

От БЮТ са съобщили, че имат намерение да оспорват решението на Централната избирателна комисия в съда. Съгласно украинските закони след отказ от страна на ЦИК за регистрация, съответната партия може да подаде заявление повторно до 25 август.

Ние станахме свидетели на политическа разправа над Блока на Юлия Тимошенко. По този начин нашата политическа сила е изключена от политическата надпревара", е казала представителят на БЮТ Петър Крупко.

По-рано ЦИК регистрира за участие в изборите Партията на регионите, Комунистическата партия и Прогресивната социалистическа партия.

Предсрочните парламентарни избори в Украйна за насрочени за 30 септември. Решението за тях беше взето след поредната политическа криза в Украйна.