Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди икономическите мигранти да не идват в Европа, цитиран от „Франс прес”.

Искам да призова всички потенциални нелегални икономически мигранти, откъдето и да идвате: Не идвайте в Европа! Не вярвайте на трафикантите! Не рискувайте живота и парите си! Всичко това е безполезно”, каза Туск на пресконференция в Атина след разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас.

Шефът на ЕС защити използването на бодлива тел срещу мигрантите

Шефът на ЕС защити използването на бодлива тел срещу мигрантите

"Съжалявам, но това е реалността"

Гърция или всяка друга европейска страна няма да бъде повече транзитна държава. Шенгенските правила ще влязат в сила отново”, поясни той и добави, че изваждането на Гърция от Шенген няма да сложи край на мигрантската криза.

Гърция е част от Шенген, от еврозоната и Европейския съюз, и ще остане част от тях, закани се Доналд Туск.

Визитата на председателя на Европейския съвет в Атина е част от регионален тур заради кризата с мигрантите. Той ще се срещне с турския премиер Ахмет Давутоглу в Анкара по-късно днес, където ще призове Турция да направи повече за спиране притока на мигранти към Европа. Утре Туск ще пътува до Истанбул за разговори с президента Реджеп Ердоган преди срещата на върха ЕС-Турция на 7 март, на която акцентът ще падне върху кризата.

Мигранти легнаха на жп линия на гръцко-македонската граница

Мигранти легнаха на жп линия на гръцко-македонската граница

Около 10 хиляди души са блокирали границата

Междувременно турски официален представител заяви, че мигрантската криза не трябва да бъде единствената тема на срещата следващата седмица, а също така трябва да се обсъдят отношенията на Анкара със съюза.