Премиерът на Словакия Роберт Фицо атакува ЕС за качеството на храните в магазините в страната му, призовавайки Европейската комисия да предприеме действия за прекратяване продажбата на храна с ниско качество в Централна и Източна Европа, информира АП.

Румъния, Полша, Чехия, Словакия, Унгария и България атакуват няколко световни вериги за производство на храни, че използват вратичка, за да продават стоки с по-ниско качество в държавите от Централна и Източна Европа в сравнение с държавите в западната част на Стария континент.

ЕС да прекрати „двойните стандарти” за храните зове Румъния

ЕС да прекрати „двойните стандарти” за храните зове Румъния

Да бъдат създадени инструменти за оценка на подобни двойни стандарти

Букурещ призова ЕК да прекрати двойните стандарти на ЕС.

По време на среща с президента на комисията Жан-Клюд Юнкер Фицо подчерта, че проблемът обхваща от ниското качество на месото и шоколада до препарати за миене с по-малко количество на активни съставки.

"Не можем да позволим този шоколад в Австрия да бъде с по-добро качество. На същата цена, със същата опаковка, но качеството не е същото като в Унгария, Полша, Чехия и Словакия", оплака се той.

Юнкер нарече практиката "неприемлива" и добави, че скоро комисията ще излезе с насоки, за да помогне на националните правителства да прилагат директивите на ЕС за защита на потребителите.