Лейбъристът Джон Макдонъл на няколко пъти атакува премиера Борис Джонсън и предупреди британските граждани, че не може да се вярва на министър-председателя на Обединеното кралство, пише "Гардиън".

Финансовият министър в сянка заяви, че лидерът на Демократичната юнионистка партия Арлийн Фостър е права, когато постави под въпрос дали премиерът държи на думата си.

Джон Макдонъл изложи плана на лейбъристите през първите 100 дни, ако спечелят парламентарните избори на 12 декември. Сред обещанията е прекратяване на строгите мерки за икономики от 5 февруари 2020 г.

През последните три дни от предизборната кампания се очаква лейбъристите да засилят критиката си към Джонсън, че не може да му се вярва в опит да се намали разликата от 14% с консерваторите.

Макдонъл отбеляза, че е съгласен с констатацията на Фостър, която днес сутринта каза, че не може да се довери на премиера, след като наруши обещанието си за Северна Ирландия в сделката за Брекзит.

Това е човек, на когото не може да се вярва, убеден е лейбъристът.

"Съгласен съм с Арлийн Фостър, няма да чуете тези думи много често, не можете да му се доверите", отбеляза Макдонълд.

Джон Макдонъл разкри трите основни приоритета на финансовото министерство, ако лейбъристите спечелят изборите: прекратяване на строгите мерки за икономии, инвестиране в общините като част от зелена индустриална революция на партията и национализиране на ключови сектори с демократично управление.

По думите му лейбъристите трябва да отговорят на два проблема - климатичната криза и унищожението, предизвикано от 10 г. на строги икономии.