Френската полиция е започнала разследване, след като млада жена е заявила, че е била нападната от трима мъже и бита посред бял ден за носене на пола, съобщава "Франс прес".

Правителството заклейми "много сериозния" инцидент като неприемлив.

22-годишната студентка, идентифицирана само като Елизабет, каза, че е била ударена с юмрук в лицето в източния град Страсбург в петък следобед при нападение "от трима души, които изказаха недоволство, че нося пола".

Тя се е прибирала вкъщи пеша, когато един от тримата възкликнал "погледнете онази курва в пола", уточни Елизабет пред местно радио.

След това двама от тях я държали, докато третият я ударил в лицето, оставяйки я с посинено око, допълни тя. След това мъжете избягали.

Тя заяви, че е имало над дузина свидетели на случката, но никой не се е намесил или преследвал нападателите.

Снимка на посиненото лице на Елизабет беше публикувана в "Туитър" акаунта на радиото и стана много популярна, предизвиквайки гняв сред потребителите на социалната мрежа.

"Фактите, както са посочени, са много сериозни", подчерта говорителят на правителството Габриел Атал.

"Във Франция трябва да можем да излизаме облечени на улицата, както искаме. Не можем да приемем, че днес във Франция една жена се чувства в опасност, или тормозена, заплашвана или бита заради това как се облича", изтъкна говорителят.

Заместник-министърът на вътрешните работи Марлене Шиапа, отговаряща за въпросите на равенството, посети Страсбург днес, за да обсъди безопасността на жените на обществено място.

"Когато станем свидетели на уличен тормоз, сексистки или сексуални нападения срещу жени на публично място, трябва да реагираме и да се обадим на полицията или жандармерията", каза тя пред телевизия LCI.

През последните седмици центристкото правителство на президента Еманюел Макрон започна да използва все по-твърда реторика по въпросите на вътрешната сигурност, което анализаторите смятат за промяна надясно.

Министрите се нахвърлиха особено срещу ислямисткия екстремизъм, твърдейки, че такива ценности нямат място във френското общество.