Родители, които не са от ЕС могат да останат в съюза, ако децата им са граждани на общността, реши Европейският съд, цитиран от Франс прес.

Решението ще усложни преговорите за Брекзит, коментира агенцията.

Европейският съд постанови, че националните съдилища трябва да се съсредоточат върху социалните грижи на децата и че има рискове за децата, ако бъдат отделени от родителите, които не са граждани на ЕС.

Съдът допълва, че скоро ще започне разглеждането на въпроса за правото на престой на повече от 3 милиона граждани на ЕС във Великобритания, който е един от най-важните казуси в предстоящите преговори за Брекзит.

Решението на съда е по случай с жена от Венецуела, която влязла на територията на Холандия като посетител, но впоследствие родила дете от холандец. Те се преместили в Германия, но през 2011 г. се разделили. Венецуелката заяви, че сама се грижи за детето си. Тъй като нямала право на убежище в Холандия, властите отхвърлили документите й за получаване на социални помощи и детски.

В съобщението на базирания в Люксембург съд се казва, че холандските съдилища трябва да решат дали венецуелката може да получи право на престой. Ако холандският съд постанови, че тя няма право да остане, то "нейната ситуация и на детето й трябва да бъде разгледана...според Член 20" от договора на ЕС.

Член 20 изключва национални мерки, включително решения за отказ за предоставяне право на пребиваване на членове на семейство с гражданин на ЕС.