Иран заяви, че неидентифициран дрон се е разбил близо до границата с Азербайджан във вторник, докато Баку и Ереван се обвиняват взаимно в нарушаване на примирието в сраженията за Нагорни Карабах.

Дронът се разби в село в окръг Парсабад, провинция Ардебил, северната граница на Иран, заяви заместник-губернаторът Бехруз Недайи пред държавната информационна агенция IRNA.

"Идентичността на безпилотния самолет и причината за катастрофата му в района се разследват", каза той, без да докладва за щети.

Според IRNA безпилотният самолет "може да принадлежи на армия на Азербайджан или Армения, предвид боевете отвъд северната граница на Иран".

Нови жертви на войната в Нагорни Карабах

Нови жертви на войната в Нагорни Карабах

Още 17 войници са убити при боевете с Азербайджан

По-рано външните министри на Армения и Азербайджан се съгласиха за прекратяване на огъня, но многократни сблъсъци нарушиха споразумението за примирие.

Иран призова двете страни да прекратят военните действия и предложи да улесни преговорите. Иран предупреди срещу всякакво "нахлуване", след като минометен огън порази ирански села по границата.

Самата ислямска република е дом за голяма азерска общност, главно в северозападната част.

Според някои оценки азерците съставляват 10 милиона от 80-милионното население на Иран, където също живеят почти 100 000 арменци.

Иран предупреди Азербайджан и Армения да внимават къде стрелят за да не се намеси

Иран предупреди Азербайджан и Армения да внимават къде стрелят за да не се намеси

Снаряди от Нагорни Карабах поразиха село в Иран и раниха 6-годишно дете