Неизправност на системата за управление и контрол и пилотски грешки са основните фактори за катастрофата на самолета на AirAsia в Яванско море, обявиха разследващи от Индонезия, цитирани от Ройтерс и „Франс прес”.

Преди година пътнически самолет на AirAsia със 162 души катастрофира в района на Яванско море. Всички хора на борда загинаха.

Повтарящи се проблеми със системата (23 през изминалата година, включително четири пъти по време на този полет) са накарали пилотите да спрат автопилота по време на буря в опит да нормализират ситуацията, но пилотите са изгубили контрол над A320-200, съобщиха от индонезийската Национална комисия за транспортна безопасност.

В окончателния доклад за катастрофата разследващите отбелязват, че е имало пукнатина по системата Rudder Travel Limiter, помагаща за контрол на движението на щурвала, което е довело до изпращане на сигнали по предупредителните системи до пилотите.

След като те са получили четвъртото предупреждение, пилотите са се опитали да възстановят системата, което е довело до изключване на автопилота и след това самолетът се наклонил, се отбелязва в доклада.

Последвалите действия на пилотите довели до неспособност да контролират самолета, тъй като самолетът е изпаднал в продължително състояние на stall - aеродинамично „увисване" ( няма достатъчно въздушна тяга под крилата на самолета заради голям ъгъл или заради ниска скорост), докато се е опитвал да се изкачи, за да избегне бурята.

Допълва се, че информацията от “черните кутии” не показва неблагоприятното време да е засегнало летателния апарат.

Заключението на разследващите е, че начинът, по който пилотите са отговорили на техническите проблеми, е довел до катастрофата на QZ8501.

Самолетът катастрофира по време на двучасов полет от индонезийския град Сурабая до Сингапур на 28 декември 2014 година.

Припомняме, на 28 декември сутринта самолет Airbus на компанията AirAsia излетя от Сурабая за Сингапур. След по-малко от час пилотът е поискал разрешение за промяна на курса и височината на полета заради лошото време по маршрута на полета. Той е получил разрешение да заобиколи облачната зона, но не и за промяна на височината, тъй като в района е имало и други самолети. Малко по-късно самолетът, на който е имало 162-ма души, е изчезнал от радарите. Самолетът падна в Яванско море до остров Борнео.