Подалите документи за обезщетение за безработица в САЩ необяснимо са се увеличили през миналата седмица, което засилва опасенията, че пандемията от коронавирус трайно е засегнала пазара на труда, информира "Ройтерс".

Сезонно изгладените данни на Министерството на труда показват, че американците, подали документи за обезщетение за безработица, са се увеличили до 898 000 в седмицата до 10 октомври в сравнение с 845 000 предходната седмица.

Неочакван ръст на безработните в САЩ

Неочакван ръст на безработните в САЩ

Икономическото възстановяване от пандемията COVID-19 се забавя

Осведомителната агенция анкетира икономисти, които прогнозираха 825 000 молби през миналата седмица.

Отслабеният пазар на труда и икономическите проблеми засягат шансовете на президента Доналд Тръмп да спечели втори мандат на президентските избори на 3 ноември. Кандидатът на демократите Джо Байдън обвинява действията на администрацията на Тръмп срещу коронавируса, които са сринали икономиката до нивото от най-малко 73 г.

Седем месеца от началото на епидемията в САЩ молбите за обезщетения продължават да бъдат над пика от 665 000 по време на рецесията през 2007-2009 г., макар че са далеч по-малко от рекордните 6,8 милиона през март. 3,8 милиона американци са си изгубили работата през септември, докато други 2,4 милиона са безработни повече от 6 месеца.

За първи път под 1 млн. безработни в САЩ от почти пет месеца

За първи път под 1 млн. безработни в САЩ от почти пет месеца

963 000 души са подали

Молбите за обезщетения най-вероятно ще останат на високо ниво, докато в същото време Белият дом и Конгресът не успяват към момента да договорят нов спасителен пакет за подпомагане на фирмите и безработните.