Израелските военни ще продължат да предприемат действия срещу радикали в ивицата Газа, които изстрелват ракети по еврейската държава, което "ще отнеме известно време", коментира в неделя израелският премиер Бенямин Нетаняху по време на телевизионно обръщение, съобщава ТАСС.

Премиерът започна да говори веднага след оперативна среща в сградата на Министерството на отбраната, на която присъстват министърът на отбраната Бени Ганц, началник на Генералния щаб на армията Авив Кохави, ръководители на Съвета за национална сигурност, разузнавателните служби Шин Бет и Мосад.

Нетаняху отбеляза, че "никой от терористите (в ивицата Газа) няма имунитет" срещу израелските атаки.

Той отбеляза, че Израел е "под натиск" за своите действия в палестинския анклав, но еврейската държава "получава силна подкрепа, предимно от Съединените щати."

"Имаме международна подкрепа и я използваме", добави той.

Министърът на отбраната, изказвайки се след Нетаняху, изброи основните постижения на израелската армия от 10 май насам, а също така заяви, че армията продължава да нанася удари по военните цели на радикали в палестинския анклав.

Той отбеляза, че целта на военните на границата с ивицата Газа е "да установят трайно спокойствие".

Израел е взел всички предпазни мерки, за да предотврати жертви в събота в сграда в ивицата Газа, където се намираха офисите на няколко международни медии, включително "Асошиейтед прес", добави Нетаняху.

"Споделихме цялата тази информация с нашите американски приятели. Тази информация се отнасяше за разузнавателния офис на палестинска терористична организация, разположена в тази сграда, която планира и организира терористични атаки срещу израелски цивилни. Така че сградата се превърна в легитимна цел. И мога да ви кажа, че сме взели всички предпазни мерки, за да сме сигурни, че сред цивилните няма нито една жертва, всъщност, нито една жертва, нито един ранен", каза премиерът.

Турция иска създаване на международни сили за защитата на палестинските граждани

Турция иска създаване на международни сили за защитата на палестинските граждани

Чавушоглу: Ислямският свят очаква лидерство от нас и Турция е готова за всички необходими стъпки

Преговорите за споразумение в Близкия изток, основано на решение за две държави, остават единственият начин за установяване на мир и сигурност, заяви в неделя генералният секретар на ООН Антонио Гутериш на извънредно заседание на Съвета за сигурност на високо равнище относно палестино-израелското споразумение. 

"Единственият път напред е да се върнем към преговори с цел създаване на две държави, така че двете държави да живеят рамо до рамо в мир и сигурност, взаимно признавайки се, докато Йерусалим ще бъде столица на двете държави в съответствие с резюлиции на ООН, международно право и предишни споразумения", каза Гутериш.

Генералният секретар на ООН подчерта, че световната организация трябва да продължи да работи с израелци и палестинци, както и с представители на международната общност, включително Близкоизточния квартет, за да се постигне траен и справедлив мир. "Аз съм в контакт с много страни и отново заявявам призива си към всички участници да дадат възможност на медитационните усилия".

Гутериш също така посочи, че колкото по-дълго продължава цикълът на насилие, толкова по-трудно е да се постигне крайната цел за устойчив мир. "Само политическо решение, основано на преговори, ще завърши веднъж завинаги тези разрушителни цикли на насилие и ще осигури мирно бъдеще както за палестинците, така и за израелците", продължи генералният секретар на ООН.

Военните действия между Израел и Палестина трябва да приключат незабавно, каза генералният секретар на ООН.

"Боевете трябва да спрат. Ракетите и минохвъргачките от едната страна и въздушните и артилерийските удари от другата трябва да бъдат спрени. Призовавам всички страни да се вслушат в този призив", каза той.

Гутериш също отбеляза, че кръвопролитията продължават и до днес. "Кървавото клане продължи и днес. Този безсмислен кръг от кланета, терор и унищожение трябва да бъде спрян незабавно", каза ръководителят на световната организация, отбелязвайки, че всички страни в конфликта трябва да зачитат международното хуманитарно право и правата на човека.

"Боевете доведоха до много смъртни случаи, огромни страдания и критични щети на инфраструктурата. Ужасен съм от нарастващия брой палестински цивилни жертви, включително много жени и деца, в резултат на въздушните удари на Израел срещу Газа. Съжалявам също за жертвите сред израелците в резултат на ракетни атаки от Газа", добави генералният секретар на ООН.

"Шокиран съм от нападението срещу лагер за бежанци в Газа, по време на което бяха убити 10 членове на едно семейство. Хуманитарната инфраструктура трябва да бъде защитена", каза още Гутериш.

Генералният секретар на ООН също заяви, че журналистите в зоната на палестино-израелския конфликт трябва да могат да работят без заплаха, страх и тормоз. "Журналистите трябва да имат право да работят без страх и тормоз. Унищожаването на медийни офиси в ивицата Газа е изключително тревожно", каза Гутериш.

Влошаването на ситуацията около ивицата Газа може да доведе до неконтролируема криза в целия регион, каза Гутериш.

"В резултат на военните действия съществува риск израелците и палестинците да бъдат въвлечени в спирала на насилие с опустошителни последици както за общностите, така и за целия регион, който има потенциал да създаде ново опасно огнище на нестабилност".

"Съществува потенциал за започване на неконтролируема криза както в сферите на сигурността, така и в хуманитарната сфера, както и за нов ръст на екстремизма не само в окупираните палестински територии и в Израел, но и в региона като цяло", обясни генералният секретар на ООН.

"Боевете накараха хиляди палестинци в Газа да избягат от домовете си и да потърсят убежище в училища, джамии и други места, където няма достатъчен достъп до вода, храна, здравни грижи и хигиена. Болниците вече са пренаселени поради пандемията от коронавируса. Междувременно израелските цивилни живеят в постоянен страх от ракетни атаки от Газа."

ООН дълбоко обезпокоена от сблъсъците и жертвите в Израел

ООН дълбоко обезпокоена от сблъсъците и жертвите в Израел

Сред загиналите и ранените има и много деца