Турция иска създаването на международни сили за осигуряване на физическа защита на палестинските цивилни. Това заяви в неделя министърът на външните работи на републиката Мевлют Чавушоглу на спешно заседание на външните министри на Организацията за ислямско сътрудничество, съобщава ТАСС.

"Международната общност е отговорна за осигуряването на сигурността на палестинските цивилни. И важна част от тази отговорност е на ОИС".

Тази инициатива трябва да включва и физическа защита чрез създаване на международна сила, която ще има военна и финансова подкрепа на съответните държави.

Мюсюлманските държави се събират "да обсъдят израелската агресия"

Мюсюлманските държави се събират "да обсъдят израелската агресия"

Израел: За 6 дни от Газа са изстреляни 2300 ракети, 1000 са прихванати от "Железен купол"

Според Чавушоглу "дойде времето за единство и решителност по палестинския въпрос". "Ислямският свят очаква лидерство от нас и Турция е готова за всички необходими стъпки", добави той.

Взаимните атаки на палестински радикални групи в Газа и израелската армия продължават от 10 май. Те последваха след бунтовете в джамията Ал-Акса в Източен Йерусалим, предизвикани от заповедта на израелски съд за конфискуване на домове в Шейх Джара от арабски семейства, живеещи там.

Според последните данни най-малко 10 души са били убити от израелска страна, 181 от палестинска страна, включително 52 непълнолетни и 31 жени, а 1 125 са ранени.

По-рано армейската пресслужба съобщи, че от понеделник палестинските радикали са изстреляли 2900 ракети, от които 1150 са прихванати.

Нетаняху към Байдън: Израел прави всичко възможно, за да избегне цивилни жертви

Нетаняху към Байдън: Израел прави всичко възможно, за да избегне цивилни жертви

Това беше втори разговор между двамата от началото на боевете

10 души загинаха, а стотици бяха ранени в Израел в резултат на ракетни атаки от ивицата Газа от 10 май, коментира пред журналисти ръководителят на израелския отдел на тиловите служби генерал Ури Гордин.

"От 10 май в резултат на ракетни атаки от ивицата Газа в Израел 10 души са убити, около 50 са сериозно ранени и стотици са ранени", каза той.

Генералът обясни, че "Израел се занимава с организирани терористични армии в ивицата Газа. Те изстрелват ракети по градовете", каза той,

По думите му, интензивността на ракетните атаки се е увеличила значително и досега, в седмицата на настоящото обостряне, радикали от Газа вече са изстреляли същия брой ракети по южните градове на Изрел, колко за всичките 50 дни от предишната военна операция, проведена от израелските военни в крайбрежния палестински анклав през лятото на 2014 г.

ООН дълбоко обезпокоена от сблъсъците и жертвите в Израел

ООН дълбоко обезпокоена от сблъсъците и жертвите в Израел

Сред загиналите и ранените има и много деца

Международна правозащитна група призовава Международния наказателен съд да разследва израелско нападение над сграда, в която се помещават медийни организации, и друга, в която 10 души, включително осем деца, са убити, наричайки подобни атаки военно престъпление, съобщава "Асошиейтед прес".

Amnesty International заяви в неделя, че "ние сме дълбоко загрижени от нарастващия брой на жертвите" в Газа, където са убити повече от 180 души от понеделник.

В събота Израел удари ивицата Газа с въздушни удари, включващи убийството на 10-членно семейство в бежански лагер и унищожаването на висока сграда, в която се помещават "Асошиейтед прес", "Ал-Джазира" и други медии. Въздушният удар в бежанския лагер ал Шати в Газа уби две жени и осем деца, което го прави един от най-смъртоносните единични инциденти от началото на насилието.

Amnesty International написа в туитър, че Международният наказателен съд трябва да разследва нападението на Израел срещу бежанския лагер ал Шати, заявявайки, че "преките атаки срещу цивилни са военни престъпления".

Нападението срещу сградата на медиите "също трябва да бъде разследвано като военно престъпление". В него се казва, че "атаката отговаря на модела на колективното наказание на Израел срещу палестинското население".

Израелски ракети разрушиха сграда с офиси на световни медии в Газа

Израелски ракети разрушиха сграда с офиси на световни медии в Газа

Говорител на израелската армия твърди, че в сградата е имало "военно разузнаване на "Хамас"