Израел прави всичко възможно, за да избегне цивилни жертви. Това заяви премиерът на Израел Бенямин Нетаняху в събота на американския президент Джо Байдън, предаде "Ройтерс".

Двамата коментираха последните събития в Израел.

Това беше втори разговор между двамата, откакто Израел и палестински групировки в Газа започнаха настоящия кръг от сражения в понеделник.

Нетаняху увери, че цивилните са били евакуирани от блока на кулата в Газа, в който се помещават медийни офиси и други офиси и апартаменти, който бе разрушен по-рано през деня. "Премиерът Нетаняху благодари на президента за подкрепата на Съединените щати за правото ни да се защитим", се казва в съобщението.

Нетаняху вече предупреди, че най-голямата офанзива срещу "Хамас" от години все още не е приключила.

"Те нападнаха столицата ни, изстреляха ракети по нашите градове. Те плащат и ще продължат да плащат скъпо за това", каза той след консултации по сигурността в щаба на военните в Тел Авив. "Още не е приключило".

Объркването около нахлуването в Газа е "интелигентна тактика", израелските отбранителни сили (ИД) умишлено заблудиха "Хамас в изявленията си за възможна наземна инвазия снощи, казва експерт по отбраната.

Израел и Газа - Нетаняху обяви, че офанзивата не е приключила

Израел и Газа - Нетаняху обяви, че офанзивата не е приключила

Протести по света подкрепят палестинците, правителства в Европа показват солидарност с Израел

Появи се объркване късно снощи, че войските са в Газа, преди армията да публикува друго изявление, в което се казва, че силите са атакували тунелите на Хамас по границата, но не са я преминали.

Припомняме, че Байдън разговаря и с палестинския президент Махмуд Абас.