Израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини унгарско-американския милиардер Джордж Сорос във финансиране на протестите срещу спорните планове за депортиране на африкански бежанци, информират турски медии.

На среща с министри от управляващата партия "Ликуд" Нетаняху обяви, че Сорос финансира протестна кампания срещу план на Израел да депортира хиляди африкански бежанци.

Джордж Сорос финансира протестите. Обама депортира 2 милиона души и те нищо не казаха, поясни премиерът.

Според данни на ООН в Израел има около 40 000 бежанци, включително 27 500 от Еритрея и 7 800 от Судан.

Сорос бързо отговори на обвиненията на Нетаняху. Говорител на милиардера обяви, че той не е финансирал протестите. Но според говорителя Сорос твърдо вярва, че е погрешно да се експулсират бежанци в страни, където те могат да бъдат убити или преследвани.

Милиардерът често е обвиняван от десни и леви движения в Централна и Източна Европа, Централна Азия и Кавказ, че се меси във вътрешните дела чрез финансиране на неправителствени организации. Името на Сорос често се цитира като движеща сила зад "цветните революции" в Югославия, Грузия, Украйна и Киргизстан. Той също е подложен на постоянни атаки от премиера на Унгария Виктор Орбан, че се опитва да вкара милиони бежанци в Унгария и ЕС.