Израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини Ливан и ливанската шиитска групировка "Хизбула" в лъжа, предадоха световните информационни агенции. 

Повод за изявлението му стана опитът им да отрекат твърдението му за ракетните обекти на Иран. 

Това твърдение бе направено от него пред Общото събрание на ООН. 

Премиерът изрази съжалението си, че ливанското правителство е готово да жертва сигурността на гражданите си, за да прикрие групировката. 

"Нека чуждестранните посланици се запитат защо властите в Бейрут им представят доказателства, че нашите обвинения не са верни едва три дни по-късно. Така "Хизбула" е има време да замете следите си", заяви той. 

Също така Нетаняху отрече като "абсурдни" обвиненията на Иран, че стои зад атаката на парада от миналата седмица. 

Ливан обвини Израел, че се готви да го нападне под фалшив предлог

Ливан обвини Израел, че се готви да го нападне под фалшив предлог

Израел обвинява "Хизбула", че има тайни ракетни обекти

Припомняме, че външният министър на Ливан Гебран Базил обяви по-рано, че Израел се опитва да "оправдае още една агресия" срещу страната с фалшиви твърдения за ракетни обекти, принадлежащи на подкрепяната от Иран радикална ислямистка групировка "Хизбула".

По думите на Гебран Базил, неговото правителство няма да допусне ракетни съоръжения близо до летището и изтъкна, че "Хизбула" е "по-мъдра" от това да ги постави точно там.

Израел и "Хизбула" водиха тежки сражения в продължение на около месец през 2006 г.

Външното министерство на Ливан събра чуждестранни посланици, за да отговори на обвиненията на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху, като ще ги разведе на обиколка на поне едно от местата в столицата Бейрут, което се намира близо до международното летище в Бейрут, в които Израел твърди, че има ракети. Външният министър призова посланиците да оборят "лъжите" на Израел.