Целта на Иран е религиозна война в Близкия изток. Ислямската република трябва да напусне Сирия.

Това заяви премиерът на Израел Бенямин Нетаняху на пресконференция след разговори с канцлера на Германия Ангела Меркел в Берлин, информират "Аарец" и "Таймс оф Израел".

Нетаняху е на посещение в Европа, за да убеди европейски лидери да притиснат Иран.

Снимка 360278

Източник: ЕПА

Той предупреди, че Иран се стреми към унищожение на Израел, цитирайки коментари на върховния лидер на Ислямската република.

Иран призовава за унищожението ни, но също така се стреми към ядрени оръжия, за да изпълни геноцидните си проекти, каза Нетаняху.

Премиерът на Израел също предупреди за иранските усилия "да превземе Близкия изток".

Присъствието на Иран в Сирия също трябва да безпокои Германия, смята той, подчертавайки, че шиитските милиции са там в опит да обърнат сунити в шиити. Това ще предизвика нова религиозна война, която ще тласне много бежанци към Европа, алармира Нетаняху.

Снимка 360277

Източник: ЕПА

"Не трябва да се позволява на Иран да се укрепи военно в Сирия. В нито една част от Сирия", призова той.

От своя страна канцлерът отбеляза, че трябва да се отговори на поведението и ракетната програма на Иран. Меркел подкрепя искането иранските военнослужещи да се изтеглят от Сирия.

В Берлин канцлерът подчерта пред Нетаняху, че е съгласна с искането на Израел иранските войски да напуснат Сирия, особено района до границата с еврейската държава.

Меркел съобщи, че двамата са обсъдили израелско-палестинския мирен процес. Тя смята, че проблемът може да бъде разрешен с решението за две държави.

Снимка 360275

Източник: ЕПА

"Нямаме съгласие по всички точки. Но ние сме партньори, ние сме приятели", каза тя и добави, че правителството й ще посети Йерусалим през октомври.

"Ние сме съгласни, че въпросът за регионалното влияние на Иран е тревожен, особено за сигурността на Израел", изтъкна Меркел на пресконференцията.

Междувременно върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи заплаши, че страната му ще отговори мощно, ако бъде атакувана от врагове. Хаменеи подчерта, цитиран от "Ройтерс", че ракетната програма на страната е с отбранителен характер.

"Техеран ще атакува 10 пъти по-мощно, ако бъде нападнат от врагове...Враговете не искат независим Иран в региона..Ние ще продължим подкрепата си за потисканите държави...нашите врагове подеха икономическа и психологическа война срещу нас и новите санкции на Америка са част от това", заяви Хаменеи в реч, предавана по телевизията.

Снимка 360274

Източник: ЕПА