Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху остро разкритикува ЕС по време на закрита среща в унгарската столица Будапеща тази сутрин, пише "Аарец".

Нетаняху заяви пред премиерите на Унгария, Чехия, Полша и Словакия, че поведението на ЕС към Израел е откачено.

Вишеградската четворка и Израел се сближават

Вишеградската четворка и Израел се сближават

Те ще се борят с тероризма

Въпреки че срещата беше при закрити врата, инцидентно изказването на израелския лидер беше чуто от репортерите по предадените им от организаторите на срещата слушалки, макар че няколко минути по-късно от екипа на Нетаняху установиха пропуска и спряха микрофоните.

Европейският съюз е единствената асоциация от държави в света, която поставя условия в отношенията си с Израел...във всяка област, политически условия. ЕС е единственият. Никой друг не го прави, оплака се Нетаняху.

"Това е безумно. Наистина безумно", продължи той, имайки предвид настояването на ЕС да сключи споразумение за асоцииране с Израел при определени условия, свързани с мирния процес.

"Не става въпрос за моя интерес. Говоря за интереса на Европа", добави той.

"Ние имаме специални отношения с Китай. И те не ги е грижа. Те не се интересуват от политически въпроси. Премиерът на Индия Нарендра Моди заяви, че иска вода за народа си. Откъде ще я взема? Рамала? Не", поясни той, допълвайки, че израелските крави произвеждат повече мляко от всички други по света - двойно повече от европейските средни равнища.

Нетаняху помоли лидерите на държавите от Централна Европа "да ни помогнат и да помогнат на Европа да ускори споразумението за асоцииране с ЕС".

Според него "ЕС подкопава сигурността си с подкопаването на Израел. Европа подрива напредъка си, тъй като подкопава връзката си с израелските иновации чрез безумен опит да създаде условия".

Унгарският премиер Виктор Орбан го прекъсна и се разсмя: "Господин Нетаняху, ЕС е дори по-уникален. ЕС поставя условия на тези, които вече са в ЕС, не само на държави отвън".

Нетаняху отговори от своя страна, че Европа трябва да реши дали иска да продължи да съществува и да процъфтява, или да се свие и да изчезне.

"Не съм много политически коректен. Знам, че това е шокиращо за някои от вас. Това е шега. Но истината си е истина", изтъкна израелският лидер.

"Ние сме част от европейската култура. Европа свършва в Израел. В Източен Израел няма повече Европа. Ние нямаме по-големи приятели от християните, които подкрепят Израел по света. Не само евангелистите. Ако отида в Бразилия, аз ще бъда приветстван с повече ентусиазъм, отколкото в централата на партия "Ликуд", продължи израелският лидер.

За американската политика в Близкия изток израелският лидер атакува бившия президент на САЩ Барак Обама. "Имахме голям проблем със САЩ. Мисля, че сега е различно. По отношение на Иран сега има по-твърда позиция. САЩ са по-ангажирани в региона и извършват повече бомбардировки в Сирия. Това е положително нещо. Мисля, че сме добре по отношение на ДАЕШ ("Ислямска държава"). Но не сме добре с Иран", коментира той.