Повечето израелци вярват, че премиерът Бенямин Нетаняху трябва незабавно да подаде оставка като лидер на партия "Ликуд" на фона на разследванията срещу него по обвинения в корупция.

Това показва социологическо проучване на Израелския институт за демокрация, цитирано от "Таймс ъв Израел".

53,5 на сто от анкетираните смятат, че Нетаняху трябва да се оттегли от лидерския пост в партията, а 65% са на мнение, че трябва да го направи, ако официално му бъдат повдигнати обвинения. 24% пък са против.

На фона на политическата безизходица, на проучването респондентите са попитани за подкрепата за споразумение за ротационно управление на Нетаняху и лидера на партия "Синьо и бяло" Бени Ганц като условие за формиране на правителство на единството.

56% от израелците подкрепят споразумение между Ганц и Нетаняху за ротационно заемане на премиерския пост. 32% са против подобна сделка.

56% също така подкрепят политическа система само с две големи партии, докато 1/3 са против.

Проучването е проведено от 3 до 6 октомври и в него са участвали 601 респонденти.

Вчера Бенямин Нетаняху отказа да състави нов кабинет след извънредните избори заради липса на достатъчно подкрепа. 

Нетаняху е обвиняван в корупция, измама и злоупотреба с доверието.

Главният прокурор Авишай Манделблит и полицията вече индикираха, че вероятно ще бъдат повдигнати обвинения по три случая, включително за измама, злоупотреба с доверието и получаване на подкуп.

Нетаняху може да получи до 10 г. затвор, ако бъде осъден за корупция и максимум три години затвор за измама и злоупотреба с доверието.

Първият случай, известен като Случай 1000, е свързан с получаване на подаръци, включително пури, шампанско и бижута от милиардери, сред тях е австралийският крал на хазарта Джеймс Паркър, в замяна на услуги. При Случай 2000 Нетаняху е обвиняван в тайно споразумение с топ израелския вестник Yedioth Ahronoth с цел да се навреди на конкуренцията на медийния пазар в замяна на положително отразяване на управлението на министър-председателя.

Третият и най-скандален случай е Случай 4000. Той е свързан с регулаторни промени за стотици милиони долара в полза на телекомуникационната компания Bezeq в замяна на положително отразяване на Нетаняху в новинарския сайт Walla News, субсидиран от компанията.

Нетаняху изправен пред предварителни изслушвания по три афери

Нетаняху изправен пред предварителни изслушвания по три афери

Нетаняху е обвиняван в корупция, измама и злоупотреба с доверието