Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху нападна началник на полицията, след като полицейският комисар заяви, че "влиятелни" хора изпращат частни детективи в очевиден опит да се дискредитират следователите, които разследват министър-председателя, съобщава ДПА.

"Шокиращо е да се установи, че полицейският комисар повтори абсурдните и неверни инсинуации, че премиерът Нетаняху е изпратил частни следователи срещу полицейски служители, които го разследват", написа министър-председателят във "Фейсбук".

В сряда пред израелска телевизия комисар Рони Алшейх заяви, че детективи "душат", за да изровят мръсотии срещу служители на полицията.

Алшейх не разкри подробности или доказателства.

Сблъсъкът между Нетаняху и полицейският комисар възникна, след като местна медия съобщи, че полицията планира най-рано следващата седмица да препоръча Нетаняху да бъде подведен под отговорност.

В края на разследването си полицията ще препоръча дали да се повдигнат обвинения или да се прекратят случаите срещу министър-председателя.

Препоръка за повдигане на обвинения би разтърсила израелската политика. Но главният прокурор има окончателната дума дали да се повдигнат обвинения.

Нетаняху е разследван по два случая. Първият случай, наречен "Случай 1000" е свързан с получаване на подаръци от милиардери в замяна на услуги, а вторият - "Случай 2000", се отнася до преговори между Нетаняху и издател на вестник за оказване на влияние на медийния пазар.