Замърсяването на въздуха, причинено от изгарянето на изкопаеми горива като въглища и петрол, е отговорно за смъртта на 8,7 милиона души по света през 2018 г., което представлява потресаващите всеки пети от всички хора, починали през посочената година. Това се посочва в ново проучване, цитирано от "Гардиън".

Държавите с най-голямо потребление на изкопаеми горива за захранване на заводи, домове и автомобили са платили най-висока цена в жертви. Повече от един на 10 смъртни случая в САЩ и Европа са в резултат на замърсяване на въздуха, наред с 1/3 от починалите в Източна Азия, включително Китай. Смъртността в Южна Америка и Африка е значително по-ниска.

Ядрената енергия - защита от замърсяване на въздуха и изменението на климата

Ядрената енергия - защита от замърсяване на въздуха и изменението на климата

Големите реактори са гръбнакът за чиста енергия, а малките са големият потенциал

Смъртността се оказа далеч по-висока от предишни изчисления и дори е изненадала авторите на изследването, изготвено от учени от Харвардския университет, Бирмингамския университет, Университета на Лестър и Лондонския университетски колеж. Изкопаемите горива са убили повече хора от всички общо, които са починали от тютюнопушене и от малария през годината.

Учените също установиха връзка между замърсяването на въздуха от горенето на изкопаеми горива и случаите на сърдечни и респираторни заболявания, дори и загуба на зрение. Без емисиите от изкопаеми горива средната продължителност на живота ще се увеличи с повече от една година, докато разходите за здравеопазване и световната икономика ще паднат с около 2,9 трилиона долара.

Замърсяването на въздуха свързано с необратима загуба на зрение

Замърсяването на въздуха свързано с необратима загуба на зрение

Сред рисковите фактори са възраст, тютюнопушене и генетика

Резултатите от проучването за смъртността са публикувани в журнала Environmental Research. Те показват много по-висока смъртност спрямо голям доклад в журнала "Лансет" от 2019 г., който разкри, че 4,2 милиона души умират годишно от замърсяване на въздуха вследствие на прах и пушека от горски пожари, както и от изгарянето на изкопаеми горива.

Новото проучване включва по-детайлен анализ на отделяните частици от заводите, автомобилите, камионите и други източници.

Според експертите замърсяването на въздуха е невидимият убиец.

Замърсяването на въздуха води до много преждевременна смърт в Европа

Замърсяването на въздуха води до много преждевременна смърт в Европа

Близо 125 000 смъртни случаи годишно биха могли да бъдат спасени