Ограничаването на замърсяването на въздуха до нива, препоръчвани от Световната здравна организация (СЗО), би могло да предотврати над 50 000 смъртни случаи в Европа годишно. Това показва ново изследване, цитирано от "Гардиън".

СЗО изчислява, че замърсяването на въздуха убива повече от 7 млн. души всяка година и е една от водещите причини за заболяване и отсъствие от работа в световен мащаб.

Градовете, с техните претъпкани улици и високо потребление на енергия, са горещи точки за болести и заболявания, свързани със замърсяването на въздуха.

София отново в капана на мръсния въздух

София отново в капана на мръсния въздух

Най-мръсен е въздухът в кварталите "Лагера", "Хаджи Димитър", "Хиподрума","Борово" и центъра

СЗО препоръчва фините прахови частици (PM2,5) да не надвишават 10 милиграма на кубичен метър въздух, средногодишно. За азотен оксид (NO2) прагът, който не трябва да се надвишава, е 40 мг/куб. м.

Проучването, публикувано в списанието Lancet Planetary Health, изчислява преждевременната смърт, причинена от тези два замърсителя в близо 1 000 града в цяла Европа.

То е установило, че намаляването на PM2,5 и NO2 до безопасни нива на СЗО може да предотврати 51 213 преждевременни смъртни случаи всяка година.

Близо 125 000 смъртни случаи годишно биха могли да бъдат спасени, ако нивата на замърсяване на въздуха бъдат намалени до най-ниските регистрирани в проучването, изтъкват авторите му.

Марк Ньойвенхуйсен от Института за глобално здраве в Барселона (ISGlobal) заяви, че изследването "доказва, че много градове все още не правят достатъчно за справяне със замърсяването на въздуха".

"Нивата над насоките на СЗО водят до ненужни смъртни случаи", отбеляза той.

ЕК отново съди България заради мръсния въздух

ЕК отново съди България заради мръсния въздух

Страната ни вече беше осъдена през 2017 г.

Използвайки специфични за града данни за модели на замърсяването на въздуха, съчетани с данни за смъртността, изследователите са формирали "оценка на тежестта на смъртността", класирайки отделните градове от най-добрите до най-лошите.

Смъртните случаи заради замърсяване на въздуха варират в широки граници, като нивата на NO2 в Мадрид например са причина за 7% от годишните смъртни случаи там. Градовете в района на долината на река По в Северна Италия, Полша и Чехия са с най-висок процент на смъртност, като италианските градове Бреша, Бергамо и Виченца са в топ 5 за концентрациите на PM2,5.

Сред тези с най-ниска тежест на смъртността са Тромсьо в Норвегия, Умео в Швеция и Оулу във Финландия, както и исландската столица Рейкявик.

Средно 84% от населението в изследваните градове са били изложени на нива на PM2,5 над насоките на СЗО. Девет процента са били изложени на по-високи от препоръчаните нива на NO2, установи проучването.

София трета в света по мръсен въздух

София трета в света по мръсен въздух

След Сараево и Лахор

Саша Хоменко, съавтор на проучването от ISGlobal, настоя, че е важно да се приложат мерки за намаляване на местните емисии в светлината на високата променливост на смъртността, свързана с лошия въздух.

"Нуждаем се от спешна промяна от частен моторизиран трафик към обществен и активен транспорт (и) намаляване на емисиите от промишлеността, летищата и пристанищата", изтъква тя.

Хоменко каза също, че забраната за горене на дърва и въглища би помогнала на силно замърсени градове в Централна Европа и призова за повече дървета и зелени площи в градските райони.