Броят на бебетата, родени във Франция през януари, е спаднал с 13%, което е най-големият спад от 45 години, който статистиците свързаха с пандемията от коронавируса, съобщава "Франс прес".

53 900 бебета, родени през януари 2021 г., в сравнение с 62 180 през януари 2020 г., са заченати в началото на първата национална блокада, наложена от Франция през март 2020 г., за да спре разпространението на COVID-19.

Коронавирусът срина раждаемостта в Италия

Коронавирусът срина раждаемостта в Италия

"Климатът на страх и несигурност, както и финансови затруднения"

Националната статистическа служба INSEE отбеляза, че "контекстът на здравна криза и огромна несигурност може да е обезкуражил двойките да продължат да раждат или да ги е накарал да отложат родителския си проект за няколко месеца".

"Съображенията, свързани с евентуалното предаване на вируса от майката на новороденото, също може да са изиграли роля", добавиха от INSEE.

През 2020 г. броят на ражданията във Франция е спаднал до най-ниското си ниво от Втората световна война, като са родени 735 000 деца.

INSEE отбеляза, че част от спада очевидно не е свързан с пандемията, като се има предвид, че повечето деца, родени през 2020 г., са били заченати преди COVID-19 да започне да се разпространява по света в началото на 2020 г.

"Но фактът, че спадът през януари 2021 г. е най-силен от края на бейби бума и че той последва вече забележим спад през декември 2020 г., оставя малко съмнение относно важната роля, която изигра контекстът на пандемията", изтъкват още от френската статистическа служба.

Следващите месеци ще покажат дали спадът на ражданията, регистриран през декември и януари, е бил "изолиран феномен в началото на пандемията" или "началото на по-устойчива тенденция".

През 2020 г. раждаемостта във Франция е спаднала до 1,84 деца на една жена, в сравнение с 1,86 през 2019 г.