Разследва се инцидент с товарен самолет Boeing 747-400, след като части от двигателя му паднаха малко след излитане от летището в Маастрихт в събота, съобщи нидерландският съвет за безопасност, съобщава "Ройтерс".

Товарният самолет, полет 5504, разпръсна малки метални части над южния холандски град Меерсен, причинявайки щети и ранявайки жена, съобщи говорителят на летището в Маастрихт Хела Хендрикс. "Снимките показват, че са части от двигателя, но това се разследва. Няколко коли са повредени, а части удариха и няколко къщи. Парчета са намерени по покриви на къщи в жилищен квартал, градини и улици."

Най-малкото от парчетата е с размери около 5 сантиметра ширина и дължина до 25 сантиметра.

"Нашето разследване все още е в предварителна фаза, твърде рано е да се правят заключения", заяви говорител на холандския съвет за безопасност в понеделник.

Свидетели твърдят, че са видели запалване в един от двигателите на самолета, който е кацнал безопасно на летището в Лиеж в Белгия, на около 30 километра южно от Маастрихт.

Товарният самолет, който е трябвало да лети от Холандия до Ню Йорк, е използвал двигател Pratt&Whitney PW4000, по-малка версия на използвания от Boeing 777 на United Airlines, от инцидента в събота.

Boeing заяви в неделя, че препоръчва на авиокомпаниите да спрат полети на някои по-стари, задвижвани с PW4000 версии на 777 в очакване на проверки на двигателя.

Европейският авиационен регулатор EASA заяви в понеделник, че е наясно с инцидентите с реактивния двигател Pratt&Whitney и иска информация за причината, за да определи какви действия може да са необходими.

Пострадалият в Нидерландия товарен самолет е регистриран като VQ-BWT, според филиала на CNN Белгия, а компанията Longtail Aviation е със седалище в Сейнт Джордж, Бермудски острови и е създаден през август 1999 г.

Говорителят на Boeing Джесика Ковал заяви пред CNN, че следят инцидента и са предали на холандския съвет за безопасност всяка информация.

"Боинг" временно приземи самолети от модела 777

"Боинг" временно приземи самолети от модела 777

Властите в САЩ разследват инцидент с разпадналия се двигател