Здравни специалисти в Нигерия предупредиха, че прилагането на хлорохин върху пациенти с коронавирус води до отравяне, информира Си Ен Ен.

Трима души в страната са хоспитализирани, след като са взели лекарството. По-късно властите предупредиха да се внимава с използването на хлорохин при лечението на Covid-19.

Миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Администрацията по храните и лекарствата в САЩ е одобрила "много силно" лекарство за лечение на коронавирус. Той има предвид хлорохин. След изказването на Тръмп Администрацията по храните и лекарствата съобщи, че не е одобрила лекарството за лечение на вируса и все още изследва дали е ефикасно.

За минути след обявената от Тръмп информация цената на лекарството в Нигерия скочи с повече от 400%.

Хлорохинът се използва за лечение на малария, лупус и ревматоиден артрит.

В Нигерия има 35 случая на коронавирус и 1 починал. 

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 294 000 потвърдени случаи, а починалите са близо 13 000. Регистрирани са случаи в 186 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват около 340 000 случаи и близо 15 000 починали в 167 държави.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".