Финансовият министър на Великобритания Филип Хамънд изрази увереност, че Лондон ще сключи митническо споразумение с ЕС, което ще позволи възможно най-безпрепятствено преминаване през границите след Брекзит, съобщава Ройтерс.

Хамънд направи коментара в интервю за радио БиБиСи няколко часа преди премиерът Тереза Мей официално да даде начало на процеса за излизане на Обединеното кралство от ЕС.

Тереза Мей подписа писмото за Брекзит

Тереза Мей подписа писмото за Брекзит

Формална стъпка за началото на преговорите

Всеки в ЕС и Великобритания ще отиде на тези преговори в защита на интересите си, изтъкна министърът, след като беше запитан за митнически споразумения след Брекзит.

Не е в интерес на никого на европейския континент да има опашки от камиони. Не е в интерес на милионите работници от ЕС, които прекарват дните си в производството на стоки, продавани във Великобритания. Не е в интерес на френските фермери да има опашки от камиони, тъй като произвеждат свежи продукти, доставяни във Великобритания. Така че аз съм уверен, че няма да излезем с лош резултат за всички. Това би било нелепо, поясни Хамънд.

Министърът добави, че Великобритания е приела, че след Брекзит може да не бъде член на Европейския единен пазар или пълноправен член на митническия съюз, и че това ще доведе до последствия.

Той изрази увереност, че Лондон ще сключи споразумение с ЕС.